ЧЕСТИТ ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

сряда, 24 май 2017 г., 10:06

Днес почитаме Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – български официален празник, честван на 24 май. Той се отбелязва като църковен празник още през 11 век.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от СВ. Кирил и СВ. Методий, известни още и като Солунските двама братя.

Официален празник, посветен на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, създатели на славянската писменост. За официален празник 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на Република България на 30 март 1990 година.

През 1892 г. е написан химнът на Деня на българската просвета и култура. Автор на текста на "Върви, народе възродени" е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание "Мисъл".

През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

НЕКА ПРАЗНИКЪТ ДА БЪДЕ СВЕТЪЛ И БЛАГОДАТ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!