Еднодневна екскурзии по проект „По-добро бъдеще чрез включващо образование

петък, 04 май 2018 г., 12:24

Средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ – Смолян, съвместно с Община Смолян, вече втора година работи по проект „По-добро бъдеще чрез включващо образование“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

През тази учебна година са формирани 21 групи по Български език и литература и 19 групи по интереси – „Приложни изкуства“, „Звуци и ритми“, „Млади артисти“, „Здрав дух в здраво тяло“, „Моето здраве и аз“ .

Записаните ученици за допълнително обучение по български език са над 250, а в клубовете по интереси са включени над 200 ученици. По проекта работят 31 учители, преподаващи в училището. Заниманията се провеждат след редовните занятия, както и в почивни и ваканционни дни. По проекта се осигуряват помагала, тетрадки, спортни пособия, екипи и т.н.

За участниците в проектните дейности за пореден път се организира безплатна екскурзия. Разделени на три групи в три последователни дни в края на април и началото на май над 300 души от училището участваха в еднодневна екскурзия до Широка лъка, Девин и Ягодинска пещера. Целта на пътуването бе опознаване на родния край и природните забележителности, историческите паметници и др.

Учениците посетиха Широка лъка и разгледаха етнографския музей, църквата „Успение на Пресвета Богородица“, паметниците на Капитан Петко Войвода и Екзарх Стефан, Музикалното училище.

Интересно преживяване за малките екскурзианти бе влизането в една от най-известните и посещавани пещери в България - Ягодинската пещера.

По време на екскурзията учениците се информираха за най-големия хидро-енергиен комплекс в България – каскада “Доспат-Въча”.

Удоволствие за всички бе посещението в град Девин и разходката по неговите улици.

Уморени, но доволни, учениците и техните учители и родители очакват следващото пътуване – с. Смилян, пещера „Ухловица“, Агушеви конаци, крепост „Кошница“ и Горна Арда.

Сийка Вакева – заместник-директор