МАЙСТОРСКИ КЛАС В ЦЕРН

сряда, 05 юни 2019 г., 14:20

Аз съм Анна. Учeничка съм в I СУ “Св. св. Кирил и Методий”- град Смолян. На 09 април 2019 година аз и още ученици от моето училище, заедно с нашата госпожа по физика – госпожа Пенева и директора ни госпожа Шехова, участвахме в майсторския клас, посветен на физиката на елементарните частици в ЦЕРН – Женева, Швейцария, online. Провеждахме реални експерименти от големия адронен колайдер в лабораторията. Хабилитирани преподаватели от Софийски университет и от Българска академия на науките ни обучаваха и подкрепяха. Участваха ученици от Смолян и региона от 9 до 12 клас. На проведения видео мост с 5 други държави, физиците от ЦЕРН отговаряха на проблемни въпроси като никой от нас не се затрудни да комуникира на работния английски език.

Изключително щастлива съм, че имахме възможността да станем част от цялото това преживяване, че успяхме да научим много интересни неща, в рамките на този един ден, посветен на изкуството, наречено физика.

Работихме здраво и се забавлявахме много. Открихме нови и непонятни за нас неща. Моята група регистрира Хигс бозон-много рядко срещаща се елементарна частица.

Като млади учени получихме сертификати за преминатото обучение.

Вие ни познавате – Анна, Стефан, Димитър, Кристиян, Гергана, Костадин, Росен, Георги, Васил и госпожата.

Благодарна съм, че имахме шанса да се докоснем до магическото измерение с името ЦЕРН. Надявам се, че отново някой път ще имаме привилегията да участваме и да се забавляваме заедно!