ПО СТЪПКИТЕ НА БОТЕВ

вторник, 09 януари 2018 г., 14:50

На 5 януари 2018 година, в навечерието на 170-годишнината от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев, участниците в клуб “Съхрани българското“ по Проект „Твоят час“ представиха в централното фоайе на училището подготвената от тях изложба под надслов „Жив е той, жив е“: Христо Ботев /1848-1876/ и експозиция от книги „От и за Христо Ботев“.

Гости на представителната изява бяха г-н Никола Запрянов – Началник отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" към РУО-Смолян, г-жа Елена Стоянова – главен експерт в Държавен архив – Смолян, и г-жа Бисерка Учикова – старши експерт в ДА – Смолян.

Изложбата бе открита пред многобройна публика от ученици и учители, приятели и съмишленици с Ботеви стихове и слово за героя.

На шест табла са проследени жизненият път, творчеството, революционната дейност на поета и бойният път на неговата чета. Сред най-интересните материали на изложбата е най-ранната от познатите снимки на Ботев, на която е с ученици от Одеската мъжка гимназия. Представни са и факсимилета на писма и документи, свързани с революционната дейност на Ботев, както и подробна хроника „Към безсмъртието“ за най-значимите събития от живота и творчеството на поета.

Авторите на изложбата, ученици от ХІа и ІХа клас, профил „Хуманитарен“, отговориха на въпросите на любознателните.

На публиката бе представена и експозицията „От и за Ботев“, в която гостува Държавен архив – Смолян. Главен експерт Елена Стоянова представи уникални документи на участници в българските националноосвободителни борби, съхранявани в ДА – Смолян, сред които и снимка на един от Ботевите четници – Атанас(Станю) Хитров, броеве от юбилейни вестници за Христо Ботев, портретни снимки на поета-революционер и др.

За техния професионализъм и безрезервната подкрепа, която ни оказват през дългогодишната ни съвместна дейност, Клуб „Съхрани българското“ изказва най-искрена благодарност на специалистите от Държавен архив – Смолян.