ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

понеделник, 16 април 2018 г., 10:05

ПРЕЗ 2018 ГОДИНА 50 УЧЕНИЦИ ОТ IV КЛАС НА СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ЩЕ СЕ УЧАТ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ПО ПРОЕКТ НА ЦУРП – ГР. СМОЛЯН.

Това ще стане в рамките на проекта „Затлъстяването при децата – бомба със закъснител“, който се реализира от Сдружение „Център за устойчиво развитие на планината гр. Смолян“ (ЦУРП) благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“ с партньорството на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смолян. Общата стойност на проекта е 7 304,00 лв. Анета Шехонова e ръководител на проекта.

За да постигне тази цел сдружението ще заложи на неформалното обучение – игрови и интерактивни занимания. Децата ще се включат в работилница за здравословно хранене. Нейната цел е учениците сами да разберат рисковете и неблагоприятните последици от нездравословното хранене чрез интерактивни игри и занимания. Интересът на учениците към зеленчуците, които не са предпочитана от тях храна, чрез практическо обучение как да засаждат и отглеждат зеленчуци в импровизирана „Зеленчукова градина“ в училище.

Основното послание на проекта към родителите и семействата е да се обръща внимание на здравословното хранене и да се ограничи и контролира количеството захар, което децата приемат ежедневно. Това послание ще стигне до местната общност чрез информационен видеоклип, който ще бъде създаден и разпространен в рамките на проекта.

Децата са лесна мишена на цветните и атрактивни реклами за продукти с добавена захар. С този проект ние искаме да привлечем вниманието на местната общност към този проблем и към множеството грешки в храненето, които водят до наднормено тегло: увеличена консумация на захарни изделия, сокове и газирани напитки, мазнини и сол и ниска консумация на кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.

Проектът се реализира благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум."

ДОКУМЕНТИ: